TRI/SD
swim - bike - run

Jak jsem si nezaběhl osobák na půlmaraton na Brněnském půlmaratonu 2024

Jak jsem si ve svém rekordním tempu (4:30/km) nezaběhl osobák na půlmaraton na Brněnském půlmaratonu 2024.

V neděli 14.4.2024 se v areálu Brněnského výstaviště konal 11. ročník CRAFT Brněnského půlmaratonu a já byl na jeho startu doufajíc, že si alespoň trochu vylepším osobák. A i přes to, že jsem celý závod zaběhl v pro mě naprosto nečekaném tempu 4:30/km, tak jsem si osobák na půlmaraton nezaběhl.

Samuel Dušek po dokočení Brněnského půlmaratonu 2024

Upřímně, moc jsem od sebe na tomto závodu nečekal. Kvůli absenci běžeckého tréninku v minulých měsících bylo mé běžecké sebevědomí takřka na nule. Taky mě ještě sem tam trápí zranění pravého lýtka, kvůli kterému jsem běh netrénoval. Za únor jsem naběhal 19.2 km, v březnu pak 62.2 km a v dubnu do závodu jsem stihl naběhat 44 km. Nastavil jsem si proto cíl na 1:40:00 a tedy ideální tempo na 4:44/km. Tím bych aspoň trochu vylepšil svůj dosavadní osobák 1:42:41 z minulého roku.

Avšak, v den závodu, jsem se cítil parádně. Myslím, že páteční volno + sobotní velmi krátká aktivace v podobě 5x100m progresivně + rozklus před a výklus po, se ukázalo býti velmi dobrým způsobem jak strávit poslední dny před závodem.

V samotný den závodu jsem si dal mé oblíbené před závodní jídlo - vánočka s máslem a marmeládou, hodinku před závodem jsem popíjel pomalu iontový nápoj od Penca, který jsme dostali ve startovním balíčku (už jsem s ním měl zkušenost, jinak bych to takto před závodem nepil) a 20 minut před závodem jsem do sebe dostal ještě 1 PF 30 Gel, se kterým mám taky již velmi dobrou zkušenost.

Příprava věcí na závod

V 11:00 pak závod odstartoval a já v naději s tím, že se mi poběží dobře také. A světe div se, ono se mi taky dobře běželo. Až do konce závodu.

Chvíli mi trvalo než jsem se dostal přes všechny závodníky na své cílové tempo 4:44/km, ale jak jsem se na něj konečně dostal, zjistil jsem, že to jde samo a při snaze se na tomto tempu udržet jsem běžel jen rychleji. Tak jsem se v tomto módu nechal.

Během závodu, přesně v polovině, jsem do sebe ještě pro jistotu dostal 1 PF 30 Gel. Také jsem na každé občerstvovací stanici zastavil, v klidu se napil a ochladil vodou a zase běžel dál. Přeci jen bylo dost teplo a nechtěl jsem riskovat, že se uvařím. Také pít za běhu z kelímků se mi nikdy neoplatilo. Raději pár vteřin ztratím a v klidu vše vypiju.

No a jak již jsem psal výše, v průměrném tempu 4:30/km a v čase 1:31:39 jsem doběhl do cíle. Tam jsem však nemile překvapen zjistil, že mi hodinky naměřily pouze 20.13 km a tak jsem úplně nevěděl jestli se radovat nebo běžet dál, abych to měl i na Stravě celé. Nakonec jsem si řekl, že přeci pořadatelé mají trať změřenou a prostě se jen občas ztratil GPS signál a radoval se z mého nového osobáku, který jsem si tak vylepšil o více jak 10 minut. Radost jsem měl obrovskou.

Ta však netrvala dlouho, neboť později během odpoledne se začalo sbírat velké množství reakcí na trať závodu, ze kterých bylo jasné, že hodinky neměřily špatně jen mně. Ale buď měřily špatně úplně všem a nebo trať neměla délku půlmaratonu. Což, jak vypadá i z reakce pořadatelů - opravdu neměla. Takže jsem si osobák na půlmaraton na tomto závodě nevylepšil a tuto výzvu mám stále pro tento rok před sebou.

No, nebudu lhát, mrzí mě to dost. Opravdu se mi běželo skvěle a mrzí mě, že jsem tento pocit nemohl 100% využít. Na druhou stranu jsem si vylepšil osobák na 10 km i 20 km. Tak aspoň něco. Za měsíc poběžím další půlmaraton v Novém Jičíně. Věřím, že tam si osobák už vylepším a pevně věřím, že i ve stejném tempu.

Nejvíce mě ale asi mrzí to, že ti, kteří půlmaraton běželi poprvé a závod dokončili myslíc si, že splnili svou výzvu, ji vlastně nesplnili a třeba už se do dalšího takového závodu nepustí.

Chápu náročnou situaci pořadatelů, ale tady si myslím, že pokud pořádám závod na vzdálenost půlmaratonu měl by to prostě být půlmaraton do posledního metru. Proto se na ten závod závodníci hlásí. Protože chtějí běžet půlmaraton. Tak snad to příští rok klapne.

Závěrem bych rád poděkoval všem za podporu na trati a trenérovi Lukášovi, že mě dokázal i přes náročné podmínky skrz mé zranění takto dobře připravit.

A také díky pořadatelům behejbrno.com, i když to s tou tratí nevyšlo úplně ideálně, jsem rád, že v Brně někdo ten půlmaraton pořádá.

Tak zase příští rok na startu!