TRI/SD
swim - bike - run

Bike fitting, zátěžový test a nečekané zranění: Jak jsem zvládl leden

První měsíc tohoto roku si pro mě přichystal opravdu hodně a to jak toho dobrého, tak i toho špatného. Nemoc, bike fitting, běžecký zátěžový test a nečekané zranění. To všechno tento měsíc měl.

První měsíc tohoto roku si pro mě přichystal opravdu hodně a to jak toho dobrého, tak i toho špatného. Nemoc, bike fitting, běžecký zátěžový test a nečekané zranění. To všechno tento měsíc měl.

Leden pro mě, co se tréninku týče, začal velmi pomalu. Mohla za to nemoc, konkrétně covid, kterou jsem dostal pěkně pod stromeček na štědrý den. Prakticky celé Vánoční svátky až do 1.1.2024 jsem tak strávil v posteli.

Potěšilo mě však, že jsem byl schopný do tréninku po nemoci naskočit poměrně rychle a hlavně navázat tam, kde jsme před Vánoci skončili. Až tedy na běh, tam jsem cítil značný pokles výkonnosti. Naštěstí do začátku sezóny je ještě daleko.

Při běhu v Lužnkách, Samuel Dušek

Pod stromeček jsem také, krom nemoci, dostal poukaz na bike fitting. Konkrétně do Bikefit Space v Brně, kde jsem strávil jedno sobotní dopoledne, po kterém jsem měl perfektně nastavené kolo na další sezónu. Musím říct, že Marcel Dobrocký to dělá skvěle. Byl jsem velmi překvapen, jak přesně se dá pozice na kole nastavit a kolik na všechno existuje “udělátek”.

Velmi se těším až se počasí trochu umoudří a budu moct vyzkoušet novou pozici na kole v praxi. Pro zajímavost, po absolvování bike fittingu vám Marcel pošle velmi podrobný report s aktuálním nastavením + tipy na cviky, které můžete dělat, abyste případně vychytaly nějaké nedostatky v držení těla / technice šlapání.

Mé kolo při bike fittingu v Bikefit Space v Brně

Na konci ledna jsem pak absolvoval zátěžový test na běhátku v aplikačním centru Baluo v Olomouci. Konkrétně byl můj test rozdělen na 2 části. V první části se zátěž zvyšovala po 6 minutách. Začal jsem na rychlosti 7 km/h a postupně se dostal až na 12 km/h. Vždy po 6 minutách na dané rychlosti mi pak byla změřena hladina laktátu. A právě na 12 km/h jsem se dostal na hodnotu 4.5 mmol/l, při které byla první část testu ukončena. Druhá část se pak skládala z 15 minut chůze pro uklidnění po části první a následném zátěžovém testu do maxima, kdy se lineárně zvyšovala rychlost až do úplného vyčerpání. Zde jsem se dostal na rychlost 18.6 km/h, kde jsem test ukončil.

Byla to velmi zajímavá zkušenost. Před testem jsem měl obavy, že mě běh s maskou a všemi elektrodami bude velmi nepohodlný. Nakonec to bylo úplně v pohodě. Hlavní informace z testu je pro mě ta, že mé tělo zvládá sportovní zátěž, kterou na něj každý týden kladu, bez problému.

Zátěžový test v Baluo v Olomouci

Bohužel však leden zakončuji ne úplně radostně. Podařilo se mi totiž udělat si zranění v oblasti pravého kolene, které mi aktuálně nedovoluje absolvovat běžecké tréninky. Vypadá to, že značná část únoru tak bude bez běhu. No i o tom trénink je.

Shodou okolností jsem přes leden četl knihu Sport je bolest od Michala Novotného, která téma zranění ve sportu rozebírá do posledního šroubku. Knihu byl doporučil si přečíst každému sportovci. Já mám v plánu si ji přečíst určitě ještě jednou. Co mě na knize trochu mrzí je její název. Nemůžu s ním souhlasit i když chápu, jak to autor asi zamýšlel. Název dle mého je zbytečně kontroverzní a přísný ke sportu. Za mě je sport radost a bolest rádce sportovce.

Celkově jsem v lednu:

  • trénoval 32 hodin
  • uběhl 114 km za 11.5 hodin
  • odplaval 24 km za 9 hodin
  • na kole najezdil 252 km za 8.5 hodin
  • posilováním strávil 3 hodiny

Kvůli zmíněné nemoci to je trochu méně než jsem čekal. Ale naopak navzdory pomalejšímu začátku měsíce jsem spokojený.

Cíl pro únor je jasný. Vyléčit zranění.