TRI/SD
swim - bike - run

DoksyRace 2023: Můj první poloviční ironman a splněný cíl pro tento rok

Můj první úspěšně dokončený závod v distanci polovičního ironmanu. DoksyRace 2023 - 1,9 km plavání, 90 km kolo a 21 km běh. Splněný cíl, intenzivní zážitek, jedinečná zkušenost!

Samuel Dušek na kole při závodu DoksyRace 2023

V sobotu 16.9.2023 jsem se zúčastnil svého prvního triatlonového závodu v distanci polovičního ironmana (1,9 km plavání, 90 km kolo a 21 km běh). Na tento závod jsem se intenzivně připravoval tři měsíce pod vedením trenéra triatlonu Lukáše Kynického a myslím, že jsem se na start postavil opravdu dobře připravený, abych tento závod úspěšně dokončil. A s velkou radostí mohu říct, že to se mi taky podařilo.

DoksyRace je závod pořádaný ve městě Doksy na Máchově Jezeře a v jeho okolí a letos se konal jubilejní 10. ročník tohoto závodu. DoksyRace 2023 jsem si pro svou premiéru vybral ze 2 důvodů.

  1. Každý triatlonově zkušenější známý mi tento závod pro premiéru doporučoval z důvodu skoro rovinaté cyklistické trati.
  2. Startovné na DoksyRace 2023 jsem vyhrál na triatlonovém kempu s Petrem Vabrouškem, kterého jsem se zúčastnil letos v květnu v rakouském Zell am See.

Zatím nemám žádný jiný triatlonový závod, se kterým bych mohl tento porovnat, ale i tak se nebojím tento závod hodnotit 5/5. Organizace, zázemí, okolí Máchova jezera i počasí - to všechno bylo z mého pohledu perfektní! Speciálně bych pak rád vyzdvihl práci všech dobrovolníků, kteří hlavně v občerstvovacích stanicích odváděli skvělou práci!

Díky skutečnosti, že start závodu byl až ve 12:00 jsem se mohl dobře vyspat, v klidu se najíst a nachystat si všechny věci - a že toho chystání na triatlonový závod je!

Depo se otevíralo v 10:30. Toho jsem hned využil a nastoupil do depa mezi prvními. Bylo to mé první chystání depa na takovém závodě a já se chtěl ujistit, že mám opravdu vše, a detailně si přímo na místě projít, jak budou mé přechody mezi disciplínami vypadat. Samozřejmě to pak vypadalo úplně jinak, ale jak se říká:

Plans are worthless, but planning is everything.

Depo závodu DoksyRace 2023 před startem

Při přechodu z přípravy depa na start se výrazně změnilo plynutí času. Šlo to pak už opravdu rychle. Než jsem se nadál, už jsem se soukal do neoprenu a zkoušel teplotu a kvalitu vody v Máchově jezeře. Z rázu jsem byl na startovní čáře, kde jsem se ještě rychle stihl pozdravit se známým z kempu. Zazněla hymna České republiky a hned za ní startovní výstřel.

Plavání

Při plavání jsem měl jedinou obavu. Nedostat od nikoho kopanec do hlavy. Tato obava se naštěstí nenaplnila. Celá plavecká část tak byla skvělým zážitkem. Voda měla příjemnou teplotu tak akorát na neopren, nebyly žádné vlny a bóje šly vždy bez problému vidět. Plaveckou část jsem dokončil v čase 34:12.91 a vyplaval na 38. místě. To mi udělalo obrovskou radost, neboť výsledný čas byl nad očekávání. Před závodem jsem si říkal, že by bylo skvělé zaplavat mezi 35 a 40 minutami.

Samuel Dušek před startem plavecké části triatlonového závodu DoksyRace 2023

Cyklistika

Cyklistická část se jela na tři okruhy. Část mírné zvlněné trati byla s dopravou a část bez. Organizátora závodu bych tady rád pochválil za dobře viditelné vyznačení všech nebezpečných děr a nerovnosti na trati. Ve stabilním tempu 31,7 km/h se mi podařilo tuto část dokončit v čase 2:47:56.95, což mi také udělalo velkou radost. Cyklistika je má nejslabší disciplína a můj malý dílčí cíl byl 3 hodiny. Hodně mě potěšilo, že jsem vydržel bez větší tréninku držet skoro celou dobu pozici ve hrazdě.

Samuel Dušek na kole při závodu DoksyRace 2023

Běh

Běžecká část, na kterou jsem se těšil nejvíce, byla bohužel jedno velké trápení. Kvůli problémům se zády jsem nebyl schopen na běhu prodat svůj potenciál. Zde jsem od sebe očekával úplně jiný výsledek, ale nešlo to. Běžeckou trať, která také byla na tři okruhy v okolí Máchova jezera jsem dokončil v čase 1:57:42.80. Na běžecké části trati bych rád ještě jednou vyzdvihl práci dobrovolníků v občerstvovacích stanicích. Bez jejich podpory a množství občerstvení bych asi běžeckou část nedokončil.

Samuel Dušek při běhu v běžecké části triatlonového závodu DoksyRace 2023

Celý závod jsem absolvoval v čase 5:27:56.80 a skončil na 75. místě celkově a na 5. místě v kategorii (25 - 29). Všechny výsledky ze závodu lze najít zde.

5:27:56.80 se může tvářit jako dlouhá doba. A za normálních podmínek asi i je. Ale mě osobně to uběhlo neuvěřitelně rychle. Upřímně jsem si myslel, že budou během závodu chvíle, kdy se budu lehce nudit a čas bude ubíhat pomalu. Taková chvíle nebyla ani 1. Uteklo to a možná až zbytečně rychle. Nestihl jsem si to užít!

Samuel Dušek v cíli triatlonového závodu DoksyRace 2023

Triatlon je individuální sport, protože na trati je každý sám za sebe. Já s tím ale tak úplně nesouhlasím, neboť dostat se na start trati a moct tak závodit je už výsledkem snahy větší skupiny lidí. A ta cesta ke startu je mnohonásobně delší než závod samotný.

Speciálně bych tak rád poděkoval trenéru Lukáši, že mě na závod víc než dobře připravil a dostal mě na startovní čáru bez zranění z tréninku a ztráty motivace! Jsem zvědavý, co z naší spolupráce ještě budeme schopni vytřískat. Cíle a plány na příští sezónu se pomalu ale jistě rýsují.

Největší dík však patří mému taťkovi, který mě celý závodní víkend podporoval na 110 %. Zas a znovu se mi potvrdilo, že podpora nejbližších před, během i po závodě je to nejcennější.

Tento rok mě již žádný další triatlonový závod nečeká. Příprava na mou první zkušenost byla dlouhá a intenzivní. Teď je čas trénink pořádně vyhodnotit, odpočinout si a přemýšlet nad cíli pro sezónu příští. Jak jsem již nastínil, nějaké plány se pomalu rýsují a určitě toto nebyl můj poslední závod v této distanci.