TRI/SD
swim - bike - run

Pomalý návrat k běhání, měsíc bez plavání a kolo konečně venku: Můj triatlonový březen

V březnu jsem se konečně vrátil k běhání, ale zároveň jsem musel úplně vynechat plavání. Na kole jsem díky teplému počasu a delším dnům konečně začal trénovat venku.

Ani v březnu můj trénink nepokračoval úplně ideálně. Jak jsem psal v předešlém článku z února, musel jsem ze zdravotních důvodů na chvíli vynechat plavání. Z původních až tří týdnů se nakonec vyklubaly týdny 4. Březen jsem tak strávil prakticky bez plavání - bez mé nejoblíbenější disciplíny. Jsem velmi zvědavý, jak se tato 4 týdenní pauza podepíše na mé výkonnosti, na které jsme, myslím si, velmi dobře přes zimu s trenérem Lukášem pracovali.

Samuel Dušek po běžeckém tréninku

Naopak k běhání se mi podařilo v březnu zase vrátit. Sice ještě nemám mé zraněné lýtko na 100 % vyřešené, ale vypadá to, že běh ani není hlavní příčinou. Věřím, že se nám to podaří na fyzioterapii vyřešit. Také jsem si pořídil na běh nové boty, konkrétně Asics Novablast 4. Jsou to mé první boty od Asics a po pár prvních testovacích bězích jsem zatím velmi spokojený. Jsem zvědavý kolik km v nich zvládnu odtrénovat. Radost z návratu k běhání je tak dvojnásobná.

Běžecké boty Asics Novablast 4

Asi to úplně nejlepší, co měsíc březen přinesl je teplejší počasí a delší dny. Konečně tak zase můžeme trénovat venku na kole. Několik prvních tréninku na kole venku jsem si hrozně užil. Oproti tréninku na trenažéru je to nebe a dudy. To ale asi všichni víte.

Samuel Dušek při jízdě na kole

Na duben jsem si pro sebe připravil malý experiment. Mám rád kávu, piju ji denně a už si ani nepamatuji, kdy jsem s pitím kávy začal. Vlastně tak ani nevím, jaký má na mé tělo účinek. Rozhodl jsem se proto zkusit kávu na celý měsíc duben vysadit. Zajímá mě především jestli uvidím nějaké změny v těchto metrikách: HRV (Heart Rate Variability), srdeční tep a to jak klidový tak při zátěži a pak kvalita spánku subjektivní i objektivní (měřeno pomocí sleep score od Garminu). Malinko doufám, že změnu neuvidím žádnou, neboť kávu mám opravdu rád. Kdybych ale pozoroval změnu razantní a pozitivní, tak bych o vynechání kávy úplně uvažoval. Budu rád, když mi dáte vědět, jestli s podobným experimentem na sobě máte zkušenosti.

Narozdíl od předešlých dvou měsíců zakončuji březen pozitivně naladěn. Možná za to může částečně teplejší počasí a delší dny, primárně bych to však připsal tomu, že má chuť k pohybu a radost z něj jen roste a motivace do tréninku mám na rozdávání po kamionech.

Celkově jsem v březnu:

  • trénoval 29.5 hodin
  • uběhl 74.5 km za 7.5 hodin
  • odplaval 5 km za 2 hodiny
  • na kole najezdil 375 km za 15 hodin
  • posilováním strávil 5 hodin

Oproti únoru je to navýšení, což mi dělá radost.

V dubnu mě také čeká první běžecký závod - Brněný půlmaraton. S kým se vidím na startu? Kvůli absenci běžeckého tréninku v lednu a únoru nemám moc velké ambice, ale i tak se na závod těším. Přeci jen, je to takový malý svátek pohybu na domácí půdě. A to je vždycky fajn.