TRI/SD
swim - bike - run

Citelný progres v plavání, FTP test na kole, lyže a málo běhu: Jaký byl můj triatlonový únor

Únor navázal na ne úplně radostný konec ledna a tento měsíc jsem tak strávil úplně bez běhu. Za to na kole a v plavání jsem zaznamenal pokrok!

Druhý měsíc v tomto roce pro mě taky nebyl úplně nejideálnější. Nepodařilo se mi zatím vyřešit mé zranění v oblasti pravého lýtka a kolene a tak jsem prakticky celý únor trénoval bez běžecké disciplíny. Vypadá to, že mé běžecké cíle pro tento rok (lze si o nich přečíst zde), které jsem chtěl naplnit letos v květnu se stávají nereálné a budu je muset odsunout.

Samuel Dušek při rozcvičce

Naštěstí triatlon má tři disciplíny, zbývají tedy ještě 2 další krom běhu, ve kterých se mohu zlepšovat. A to se mi v únoru dařilo.

Co se cyklistiky týče tak jsem absolvoval svůj první FTP test (20 minut all out) v tomto roce a posunul si své FTP na 210 W (2.9 W/kg). To mi udělalo radost, neboť právě cyklistiku stále považuji za svou nejslabší disciplínu. Je tedy super vidět, že se díky tréninku posouvám.

Největší radost mi však tento měsíc udělalo plavání. To i aktuálně považuji za svou nejsilnější disciplínu. Konkrétně mi udělal radost 1 trénink (nalinkován níže). Hlavní motiv tréninku bylo několik 100m intervalů v tempu (Z3) ale ne sprintu. Během těchto intervalů jsem si uvědomil, že jsem schopen plavat ~1:35/100m v intenzitě, ve které jsem kdysi plaval ~2:10/100m (25m bazén bez obrátky). Pro mě neskutečné. Tady se mi naprosto potvrdilo, že konzistentní práce, trpělivost a píle se vyplácí a výsledky se dostaví. Pro představu tempo ~2:10/100m odpovídá mým plaveckým začátkům, kdy jsem začal chodit na bazén někdy v červnu roku 2022. Můžeme tedy říct, že po roce a půl každotýdenní práce (2 až 3 plavecké tréninky po 1 hodině) lze očekávat tento posun. Velkou zásluhu na tom samozřejmě má spolupráce s trenérem Lukášem.

Tento měsíc jsem se taky podíval do sněhem pokrytých Alp a strávil 4 dny lyžováním. Po 5 letech jsem se opět postavil na lyže. Byla to pro mě extrémně dlouhá pauza od lyžování, kterým jsem obvykle trávil několik zimních týdnů. Potěšilo mě, že jsem to nezapomněl a hned při první jízdě jsem se cítil na lyžích opět jako doma. Bohužel počasí nám tento týden úplně nepřálo a tak to bylo spíše trápení než radost. Naštěstí pozitivní náladu udržovala super parta, která je na horách nejdůležitější.

Samuel Dušek na lyžích v Alpách

Bohužel, stejně jako leden, ani únor nezakončuji úplně ideálně. Ze zdravotních důvodů musím první týden v březnu trénink úplně vypustit a pak ještě další 2 týdny strávit bez plavání. Celkově mě tedy v březnu čekají 3 celé týdny bez plavání. To mě vzhledem k plaveckému progresu, který jsem popisoval mrzí, ale i toto k tréninku patří. Jsem zvědavý, jak se s tím s trenérem Lukášem poperem a jak se budu po těchto 3 týdnech v bazénu cítit.

Začínám tedy lehce cítit nervozitu z blížící se závodní sezóny. Stále však věřím, že budu schopen se na startovní čářu prvního A závodu v červnu postavit ve skvělé kondici.

Celkově jsem v únoru:

  • trénoval 23 hodin
  • uběhl 19.15 km za 2 hodiny
  • odplaval 26 km za 9.5 hodin
  • na kole najezdil 208 km za 7 hodin
  • posilováním strávil 4.5 hodiny

Opět jsou to trochu nižší čísla než jsem očekával, ale vzhledem k lyžařskému výletu do Alp a běžeckému zranění pochopitelné.

Cíl pro březen: Navrátit se do plného tréninku všech tří disciplín a konečně vyřešit své zranění.