TRI/SD
swim - bike - run

Konečně zpátky v plném tréninku: Můj duben plný triatlonu

V dubnu jsem se konečně vrátil k plnému tréninku bez jakýchkoli omezení a neskutečně si to užívám. Závodní sezóna se nemilosrdně blíží, mám tak radost, že se na ni můžu svědomitě připravit.

V dubnu jsem navázal na pozitivně zakončený březen a pokračoval v plném tréninku. I mé lýtko se mi díky fyzioterapii podařilo vyléčit a už mě nijak neomezuje.

Hlavním motivem dubnového tréninku byla příprava na blížící se závodní půlmaratony a pak na první triatlonový A závod Czechman 2024. No a první závodní půlmaraton jsem si v dubnu i zaběhl, konkrétně Brněnský půlmaraton. O tom jaké to bylo a jak jsem si na tomto závodu nezaběhl svůj osobák na půlmaraton i když jsem běžel v životním tempu si můžete přečíst zde.

Samuel Dušek při běžeckém tréninku na VUT dráze

Za fotku ze závodu děkuji Ondřeji Lokosovi.

V článku z března jsem taky psal, že jsem si koupil nové boty na běhání Asics Novablast 4. K dnešnímu dni mám v těchto botách naběháno 121.6 km a myslím, že můžu s jistotu říct, že jsem s nimi maximálně spokojený a jako objemové boty je můžu jen doporučit. Klidně bych se nebál říct, že jsou to snad nejlepší objemové boty, co jsem zatím měl. Uvidíme, jak dlouho vydrží.

Dále jsem v článku z března psal, že jsem si na duben připravil malý experiment, kdy celý měsíc nebudu pít kávu. Nakonec jsem kávu nepil do 28.4. A co jsem se během těchto 28 dní dozvěděl? Vlastně asi jen to, že pití kávy má pro mě jen výhody než nevýhody. A to proto, že:

  • Během těchto dní jsem nepozoroval žádné zlepšení spánku (subjektivní ani objektivní - měřeno Garminem).
  • Nepozoroval jsem ani žádné snížení klidového tepu ani zvýšení variability srdečního tepu.
  • Naopak jsem začal trpět na odpolední útlumy, které pro mě dříve nebyly téma. Odpoledne se mi tedy hůře soustředilo na práci.

Snad jediné dvě výhody, které nepití kávy pro mě mělo byly:

  • Ušetřil jsem pár stovek za kávu.
  • Během dne jsem pociťoval o malinko menší míru stresu - to mi potvrdila i data z Garminu, kdy jde vidět, že průměrná denní míra stresu je za duben nižší než za březen. Pocitově bych ale řekl, že je tento rozdíl opravdu zanedbatelný.

K pravidelnému pití kávy se tedy vracím. Jsem ale rád, že jsem si to zkusil. Aspoň vím. Zajímalo by mě, jestli taky máte podobnou zkušenost? Jaký vliv pití / nepití kávy na vás má? Dejte mi vědět.

Jinak byl vlastně duben standardním měsícem plný kvalitního tréninku.

Celkově jsem v dubnu:

  • trénoval 36 hodin
  • uběhl 112 km za 10 hodin
  • odplaval 22 km za 8 hodin
  • na kole najezdil 378 km za 14.5 hodiny
  • posilováním strávil 3 hodiny

Oproti březnu je to další výrazné navýšení, což jen potvrzuje fakt, že mi aktuálně v tréninku konečně tento rok nic nebrání a já se mu můžu věnovat na 100%.

Největší radost mi v dubnu udělal běžecký trénink na dráze s hlavním motivem 4x1500m v tempu 4:15 + 2x1000m v tempu 4:00. Běželo se mi skvěle a já si tak potvrdil, že se celkově cítím na závodní sezónu dobře připraven.

Samuel Dušek při běžeckém tréninku na VUT dráze

(Na technice běhu je ale stále co zlepšovat, jak můžete vidět na fotce výše.)

Květen začne být opravdu zajímavý. Čeká mě jeden půlmaraton v Novém Jičíně, na kterém bych si konečně rád zaběhl svůj nový osobák. S nabytým sebevědomím z Brněnského půlmaratonu pokukuju po čase 1:30. V rámci Mov3ment týmu pak máme v půlce května kratší, ale o to intezivnější aquatlon. Rád bych se také podíval na Běh pro Paměť Národa. Myslím, že to bude super akce s obrovským přesahem. Uvidíme se tam?

Mimochodem, na své stránky jsem přidal jednoduchou kalkulačku pro výpočet tempa s cílovou vzdáleností a časem. Tak kdybyste někdy potřebovali rychle spočítat vaše cílové tempo, můžu zkusit mou kalkulačku.