TRI/SD
swim - bike - run

Czechman 2024: Nový osobák na vzdálenost polovičního ironmana s hořkosladkou příchutí

Czechman 2024 byl mým druhým startem v závodu na vzdálenost polovičního ironmana. Závod jsem dokončil v novém osobním rekordu 5:07:56, což znamená zlepšení o 20 minut oproti mému prvnímu startu na DoksyRace 2023. Doufal jsem však v lepší výsledek..

Samuel Dušek v cíli triatlonového závodu Czechman 2024

O víkendu 31.5. - 2.6.2024 se konal již tradiční triatlonový svátek - Czechman 2024. Ten začal v pátek závodem v plavání na vzdálenost 1,9 km. V sobotu pak pokračoval hlavním závodem tohoto víkendu a to polovičním ironmanem (1,9 km plavání, 90 km kolo a 21 km běh). V neděli se pak konal kratší triatlonový závod na vzdálenost 0,6 km plavání, 26 km kolo a 6 km běh. Celý víkend byl zakončen závody dětí v různých distancích.

Já se konkrétně zúčastnil sobotního závodu na vzdálenost polovičního ironmana, což byl můj druhý start na této distanci (mým prvním startem byl DoksyRace 2023).

Závod se jede v okolí písníků Hrádek a Oplatil I. Konkrétně v pínsíku Hrádek se koná plavecká část. Cyklistická část se pak jede na 2 okruhy a prochází obcemi Dolany, Křičeň, Dobřenice, Osičky, Plch (zde je skvělá fanouškovská zóna), Osice, Sedlice, Praskačka a Libišany. Převýšení této trasy je dohromady asi 620m. Běžecká část se pak běží na 4 okruhy dlouhé 5,25 km. Celý běžecký okruh tvoří asfaltová cesta, na které je takřka nulové převýšení.

Já přijel na místo konání už v pátek. V klidu jsem se tak seznámil se zázemím závodu, prohlídl si depo a šel na prezenci, kde jsem dostal startovní balíček a letošní model batohu. Na batoh jsem se těšil, ale musím říct, že jsem z něj malinko zklamaný. Vlastně teď nevím na co ho budu používat.

Samuel Dušek po prezentaci na triatlonovém závodě Czechman 2024

Po prezenci jsem si dal ještě krátký trénink ve formě plavání a běhu.

Celý závodní týden se nesl v duchu obav z počasí. Předpověď neslibovala nic moc dobrého. Jen déšť na celý víkend. Naštěstí se v pátek předpověď nenaplnila. To však neplatilo v sobotu.

V sobotu jsme se probudili do deštivého rána. Déšť na chvíli během dopoledne ustal a věci jsme si tak do depa mohli donést skoro suchou nohou. A s naším triatlonovým týmem mov3ment. jsme ještě stihli udělat týmovou fotku.

Triatlonový tým z Brna - mov3ment. - Skupinová fotka před triatlonovým závodem Czechman 2024

Pár desítek minut před startem však začalo opět pršet a přšelo až do poloviny cyklistické části.

Plavání

Na plavání jsem se velmi těšil. Jednak jsem už z předešlého dne věděl, že kvalita a teplota vody jsou výborné a druhak si stále plavecké tréninky užívám minimálně tak hodně jako tréninky běžecké. Těšil jsem se tak až svou letošní dosavadní plaveckou formu prodám na trati.

Krom pár klasických menších konfliktů s jinými plavci jsem na trati neměl žádný výrazný problém a plavecká část tak pro mě byla víceméně za odměnu. Doplaval jsem v čase 32:02, což je zlepšení o 2:10 oproti času z DoksyRace 2023 a 102. nejlepší čas na tomto závodě. Jen pro zajímavost, celkově první Jan Volár zaplaval za 22:38. To je opravdu neskutečný a inspirující výkon!

Po závodě jsem pak zpětně zjistil, že během plavecké části jsem měl nejvyšší průměrný srdeční tep - 174. To mě celkem překvapilo, ale předpokládám, že zde ještě hrál roli i adrenalin a nervozita ze startu.

Samuel Dušek při vyplávání z vody triatlonového závodu Czechman 2024

Cyklistika

I když první polovinu cyklistické části vydatně pršelo a já tak nic moc neviděl a měl obavy z toho, že uklouznu, tak jsem se na kole cítil překvapivě dobře a začínal jsem věřit tomu, že bych mohl zajet výrazně lepší čas než minulý rok. Bohužel mě tento pocit v druhé polovině velmi rychle přešel. A i když přestalo pršet a cesty velmi rychle uschly, byla druhá polovina kola pro mě jedno velké trápení. Šlapání do pedálů mě bolelo a já už nevěděl jak si ještě ulevit. Myslím, že se zde potvrdil fakt, že nemám letos na kole najeté tak velké objemy (hlavně v časovkářské pozici). Tělo tak nebylo na takovou zátěž zvyklé.

I přes veškeré trápení jsem se dostal do konce cyklistické části v čase 2:46:18. To je čas o 1 minutu a 30 sekund lepší než loni. Ale vzhledem k tomu, že mám za sebou dalších X měsíců tréninku jsem z tohoto času moc velkou radost neměl.

Každopádně s trenérem Lukášem víme na čem je potřeba hodně zapracovat.

Samuel Dušek na kole při závodu Czechman 2024

Běh

Po né úplně úspěšné cyklistické části jsem měl z běhu obavy jestli na to budu ještě mít. Naštěstí už po prvním kilometru veškerá bolest z kola odpadla a mě se běželo překvapivě dobře. Potvrdilo se mi, že letos se mi běhá opravdu parádně.

Běžeckou část jsem dokončil v oficiálním čase 1:39:55. Co mě asi nejvíce těší na tomto výkonu je fakt, že můj osobák na půlmaraton jsem si zaběhl jen pár týdnů zpět v Novém Jičíně v čase 1:29:56. Tedy jen o 10 minut rychleji než teď na Czechmanovi, kdy jsem měl za sebou 90 km na kole a 1,9 km plavání. Jestli nějaký tak právě tento výkon mě utvrzuje v tom, že trénink funguje.

Samuel Dušek v běžecké části závodu Czechman 2024

Celý závod jsem dokončil v čase 5:07:57 a skončil jsem na 247. místě celkově a na 36. místě v kategorii (muži 30 - 34). Všechny výsledky ze závodu lze najít zde.

Jen pro zajímavost celkově skončil na prvním místě Jan Volár v čase 3:46:45 a mezi ženami pak na prvním místě skončila obhájkyně loňského titulu Barbora Besperát v čase 4:16:16. Oba tyto časy také byly novými traťovými rekordy.

Z časů vítězů je tedy vidět, že je stále se kam posouvat.

Samuel Dušek v cíli triatlonového závodu Czechman 2024

Strava

Celý závod jsem odjel na výrobcích od Precision Fuel & Hydration. V pátek večer před závodem jsem vypil 1x balíček PH 1500. Před startem závodu jsem si dal jednu kostku PF 30 Chew. Během závodu jsem zkonzumoval 8x PF 30 Gel a 4 odměrky Carb & Electrolyte Drink Mix. Během běžecké části jsem si ještě na občerstvovacích stanicích vzal 2x kelímek s iontovým nápojem.

Závodní strava od Precision Fuel & Hydration mi sedí. Gely mají skvělou neutrální chuť a nikdy mi z nich není špatně.

Závěr

I přes to, že se mi podařilo dosáhnout nového osobáku, je má radost z dosaženého výsedku spíše menší. Doufal jsem v lepší výsledek. Věřím ale že ten se ještě letos dostaví. Další příležitost si čas na tuto vzdálenost vylepšit bude v 18.8.2024 v Hradci Králové na prvním Ironman závodě v České republice a motivace a chuť do dalšího tréninku jen roste!

Kdybych snad měl zmínit jen jednu nevýhodu závodu Czechman tak je to divácké zázemí. To je jasně definované a omezené lokací závodu, která je paradoxně pro závodníky naprosto perfektní. Důvod proč to zmiňuji je ten, že i přes toto nic moc zázemí a přes fakt, že první polovinu závodu pršelo mě přijela podpořit moje rodina a přítelkyně. A toho si moc vážím.

Závěrem díky moc všem za podporu na trati i online! Triatlonová komunita je super a těším se na další závody!