TRI/SD
swim - bike - run

Jak jsem si zaběhl osobák na "všechno" na Novojičínském půlmaratonu 2024

Jelikož pocházím z Nového Jičína, tak závod na vzdálenost půlmaratonu v Novém Jičíně vždy rád navštívím. Letos, stejně jako minulý rok, se mi zde podařilo výrazně vylepšit svůj osobák. Vlastně na skoro všechno.

Trať Novojičínského půlmaratonu je vlastně velmi jednoduchá. Startuje se v Novém Jičíně na náměstí a běží se 10,5 km po cyklostezce Koleje směrem do Hostašovic, kde se celý závod těsně před vlakovým nádražím otáčí a běží zpět. Záludnost trasy spočívá v tom, že celou první polovinu běží závodníci do kopce, kdy celkově urazí cca 130 m výškových.

Samuel Dušek po dokočení Novojičínského půlmaratonu 2024

Nezdá se to, ale jde to cítit. Sám jsem s touto skutečností letos dost bojoval a první polovinu jsem běžel o dost pomaleji než jsem chtěl mít cílové průměrné tempo. Nešlo to ale jinak. Tepy byly hodně vysoko a měl jsem strach, že by mě držení se cílového tempa 4:15 / 1 km později hodně mrzelo. Rozhodl jsem se proto běžet o něco pomaleji a naopak po cestě zpět, z kopce, o něco zase zrychlit.

Samuel Dušek na Novojičínského půlmaratonu někde na 16 km trati

Naštěstí jsem se po úvodních 10,5 km do kopce cítil stále dobře a zrychlit cestou zpět z kopce tak nebyl až takový problém. Zpáteční rychlejší tempo se mi podařilo udržet až do konce a já se v cíli mohl radost z nového osobáku, a ne jednoho. Padl můj osobák na 5 km, 10 km, 15 km, 20 km i ten nejdůležitější - půlmaraton. A co z toho vyplývá? Že málo závodím na kratší trasy.

Každopádně můj cíl pro tento rok bylo uběhnout vzdálenost půlmaratonu za 1:30:00. Na tomto závodě se mi to povedlo v čase 1:29:56, což odpovídá průměrnému tempu 4:16 / 1 km. Upřímně jsem tomu ještě měsíc zpátky kvůli mým problémům s běžeckým tréninkem v únoru a březnu vůbec nevěřil. Trochu sebevědomí mi dodal můj výkon na Brněnském půlmaratonu a na start tohoto závodu v Novém Jičíně jsem se tedy nakonec postavil s tím, že věřím, že to můžu zvládnout. A podařilo se!

Samuel Dušek na Novojičínského půlmaratonu v cílové rovince

Celý závod jsem dokončil v oficiálním čase 1:30:18. Celkově jsem skončil na 21. místě. V kategorii jsem pak skončil na místě 12.

Na tomto závodě jsem byl již po třetí a je to tak asi nejlepší benchmark toho, jak se postupně zlepšuje má výkonnost.

Jsem zvědavý co tak přinese rok 2025. Musím říct, že se zlepšujícími se výkony má chuť a motivace do tréninku jen roste a jsem nesmírně zvědavý, kam až to půjde posunout.

Dost pravděpodobně mi k tomuto výkonu pomohlo i to, že jsem si před závodem pořídil své první karbonové závodní boty. Konkrétně model Asics Meta Speed Sky. Koukal jsem na všechny možné modely i jiných značek, ale vzhledem k tomu, že jsem si nedávno pořídil Asics Novablast 4 a jsem s nimi maximálně spokojený, vsadil jsem i na karbonky od Asicsu. Před závodem jsem v nich absolvoval jen malou část jednoho tréninku. Byl to tak trochu risk v nich nastoupit. Ale vyplatilo se. Až na posledním kilometru závodu se mi udělal puchýř. A to bych spíše přisoudil tomu, že na takové běžecké objemy nejsem úplně zvyklý. Jinak jsem celou dobu cítil maximální komfort.

Běžecké závodní karbonové silniční boty Asics Meta Speed Sky

Na tratí závodu jsem nebyl sám. Měl jsem skvělou podporu - duo má přítelkyně a bratranec v roli nejlepšího motivačního trenéra odvedli parádní fanouškovskou práci. Na trati jsem je díky přesunům potkal hned 5x! S takovou podporou se každý závod běží mnohem lépe.

Samuel Dušek s přítelkyní Terezkou po Novojičínském půlmaratonu 2024

Tento rok to již dost pravděpodobně byla má poslední účast na závodu čistého půlmaratonu. Nepočítaje půlky v rámci triatlonu si tak čistou půlku zaběhnu asi zase až za rok. Rád bych se podíval na půlmaraton Pražský. Víceméně jistotou je opět má účast na půlmaratonu Novojičínském. Jestli tedy zase bude.

A já doufám, že jo! Závod je to parádní!